Více soukromých chatů na Facebooku s tajnými konverzacemi

Jestli se sociálním sítím a zejména Facebooku něco vytýká, je to v posledních letech bezpečnost dat jeho uživatelů. Neustálé selhání ochrany soukromí těchto služeb způsobilo, že určité aspekty, jejichž účty zde máme, byly filtrovány a vystaveny tomu, kdo nabídne nejvyšší nabídku. I když sami můžeme udělat jen málo, existují některé funkce, které Facebook do našich služeb vkládá pro ty z nás, kteří mají obavy o své soukromí.

Jak tajná konverzace na Facebooku funguje?

Dnes si s vámi chceme pohovořit o jedné z těchto funkcí. Konkrétně o funkci, která vašim zprávám přidá další vrstvu ochrany, takže si vysvětlíme vše, co potřebujete vědět o používání tajných konverzací na Facebooku . A ne, nepochopte to špatně…

Tohle by mohla být první otázka, která vás napadne, když si přečtete název „tajné konverzace “. Technické vysvětlení je, že tyto typy chatů používají jako svůj nadřazený bezpečnostní systém šifrování end-to-end . Co to ale znamená? Je to metoda, která zvyšuje vaše soukromí a soukromí osoby, se kterou chatujete, a zajišťuje, že vyměňované zprávy vidíte pouze vy a ona. Jinými slovy, tento chat bude zcela chráněn před Facebookem nebo jakýmkoli jiným uživatelem, který by mohl chtít vědět, o čem mluvíte.

Za prvé, end-to-end šifrování

End-to-end šifrování je funkce, kterou se často chlubí všechny internetové služby, které nám chtějí ukázat, že mají zabezpečený systém. Ještě nedávno mnoho aplikací pro zasílání zpráv odesílalo zprávy od odesílatele k příjemci jako prostý text. To znamená, že zprávu lze číst, když cestuje po síti. Každý, kdo má počítač s odposlouchávacím softwarem ve stejné síti jako vy – například bufet, hotel nebo univerzita – může číst komunikaci obou účastníků. Stejně tak server, který v komunikaci vystupuje jako prostředník, nemůže zaručit, že tyto informace nejsou klasifikovány za účelem jejich prodeje třetím stranám.

Evita problémy v soukromí.

 

Tento problém se řeší šifrováním. V podstatě jde o kódování zpráv sdíleným klíčem, který zná pouze odesílatel a příjemce. Před odesláním zprávy je celý text zašifrován. Když se zpráva dostane k příjemci, jeho telefon nebo zařízení zná soukromý klíč, což mu umožňuje načíst původní informace. Abychom použili analogii, je to jako když si ve škole předáváte poznámky s krycími jmény pro případ, že by je učitel zachytil a přečetl nahlas.

Nyní každý, kdo se podívá na síť, uvidí zcela nečitelnou sadu písmen a číslic. Servery Facebooku také nebudou moci vědět, co komunikujeme, čímž zaručíme naše soukromí. Takto funguje šifrování typu end-to-end.

Tajné konverzace, další krok k šifrování

Bez ohledu na to, jak moc zašifrujete konverzaci, bude plně dešifrována, pokud se někomu podaří získat váš mobilní telefon nebo se přihlásit k vašemu účtu na Facebooku. Ze stejného důvodu přidávají tajné konverzace do vašich konverzací další krok zabezpečení. Zatímco end-to-end šifrování nás chrání před hackery – a před inzerenty na Facebooku – tajné konverzace nás chrání před ostatními, kteří by mohli číst naše soukromé informace, pokud by měli přístup k našim účtům nebo zařízením. K tomu je Messenger vybaven časovačem konverzace, který v určitou dobu vymaže zprávy od obou partnerů.

Dalším klíčovým aspektem tajných konverzací na Facebooku je , kde je můžete používat . Tato služba je k dispozici pouze při používání aplikace Facebook Messenger a ne na všech zařízeních. I když byla původně k dispozici ve webové verzi, v současné době můžete tajné konverzace používat pouze v aplikaci Messenger na smartphonu.

Další výhodou tajných konverzací na této sociální síti je možnost naplánovat automatické mazání zpráv . Pokud si ani s end-to-end šifrováním nejsme zcela jisti svým soukromím, můžeme přidat další vrstvu naplánováním jejich automatického mazání po určité době, kterou si sami nastavíme.

Jak aktivovat tajné konverzace na Facebooku?

Nyní, když plně rozumíte všem výhodám ochrany soukromí, které tato funkce nabízí, vysvětlíme vám, jak ji aktivovat ve svém mobilním telefonu . Jednoduše postupujte podle těchto kroků:

  • Přístup k internetu aplikace aplikace Facebook Messenger na smartphonu.
  • Klikněte na horní ikonu, jako byste chtěli zahájit novou konverzaci.
  • Jakmile jste v seznamu kontaktů, v pravém horním rohu uvidíte možnost s názvem "tajný". Zmáčkni to.
  • Nyní jste ve stejném seznamu kontaktů, ale tentokrát bude chat, který začne, tajnou konverzací. Najděte požadovaný kontakt a začněte s ním chatovat jako obvykle.

Pokud věnujete pozornost, samotné rozhraní naznačuje, že se jedná o tajnou konverzaci s end-to-end šifrováním. Nyní si s danou osobou můžete normálně chatovat s přidaným zabezpečením, které tato funkce poskytuje. V tomto bezpečnějším rozhraní samozřejmě najdete všechny funkce, které máte v běžných chatech, například:

  • Posílejte fotografie a videa.
  • Odesílejte hlasové poznámky.
  • Použijte rychlou odpověď „jako“.
  • Používejte emotikony, nálepky a avatary.

A co je nejlepší, jak jsme již zmínili, můžete použít časovač zpráv s textem i s jakýmkoli z těchto prvků , aby se po určité době automaticky smazaly. Chcete-li to provést jednoduše:

  • Vedle lišty pro psaní nové zprávy uvidíte ikonu malých stopek. stiskni to.
  • Tím se aktivuje nabídka, ve které můžeme nastavit čas, kdy chceme, aby tato zpráva byla aktivní jak pro nás, tak pro našeho partnera. Nastavte požadovaný časovač a klikněte na něj "Nastavit časovač".

Nyní napište zprávu jako obvykle a odešlete ji. Poté v samotné historii uvidíte odpočítávání, které ukazuje čas zbývající do trvalého smazání dané zprávy. Tímto způsobem budete mít jistotu, že nezůstane žádná stopa toho, co jsme komukoli řekli, alespoň po uplynutí doby, kterou jsme ve výchozím nastavení nakonfigurovali. Klidnější?

Jak zjistit, zda jste byli pozváni do tajného chatu

Doposud jsme vysvětlili, jak k této funkci přistupovat, jak ji aktivovat a používat, ale jak poznáte, že jste byli přidáni do podobného chatu a jste v něm? Prvním signálem bude samotné oznámení Messengeru, kdy vás upozorní prostřednictvím ikony. Bublina, kterou uvidíte, nebude normální červená, ale černá, což vás téměř jistě upozorní, že máte co do činění s něčím neobvyklým.

Pokud se v danou chvíli rozhodnete aplikaci otevřít, ocitnete se v tajné konverzaci , protože styl rozhraní se zcela liší od vašich ostatních aktivních chatů. Také uvidíte, že obrazovka je pouze černobílá. Od tohoto okamžiku můžete stále volně psát a říkat si, co chcete, ale mějte na paměti, že nejprve musíte nastavit časovač (několik sekund nebo minutu), po kterém bude viditelné vše, co odešlete. Po dosažení tohoto časového limitu se vše automaticky smaže.


Přidat jako preferovaný zdroj v Googlu